DPA-Regsol

Wat is het Centraal Register Solvabiliteit?

Het Centraal Register Solvabiliteit is een digitaal platform voor insolventiedossiers.  
Rechtbanken (rechters, rechter-commissarissen, gedelegeerd rechters en griffiers), curatoren, schuldenaars  en schuldeisers kunnen de belangrijkste documenten van een insolventiedossier online aanmaken, opslaan, ondertekenen en uitwisselen.

Het Centraal Register Solvabiliteit, Regsol, wordt beheerd door de communautaire ordes van advocaten van België, met name de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en L’Ordre des Barreaux Francophones et Germanophone (OBFG).

Het gebruik van het register veronderstelt de aanvaarding van het gebruiksreglement. U kan het gebruiksreglement vinden door op “gebruiksreglement” te klikken onderaan rechts op de homepagina.

 

Het register is een authentieke gegevensbron. Het register:

  • digitaliseert de papieren insolventiedossiers die ondergebracht werden bij de ondernemingsrechtbanken.
  • digitaliseert de aangiftes van faillissement, de verzoeken voor gerechtelijke reorganisatieprocedures en de aangiftes van schuldvordering. Minnelijke akkoorden die buiten de gerechtelijke reorganisatieprocedure gesloten werden, kunnen in het register opgeladen worden.
  • faciliteert de communicatie tussen alle actoren van het insolventiedossier
  • biedt de bij wet bepaalde inzage aan alle mogelijke betrokkenen bij het insolventiedossier.
     

Regsol bestaat uit 2 gescheiden luiken:

Het private luik (www.private.regsol.be) waarin:

  • de dossiers beheerd worden en waarin rechters, rechter-commissarissen, gedelegeerd rechters, griffiers en curatoren hun werkzaamheden verrichten.
    > Zie ook archief nieuwsbrieven RegSol
     

Het publieke luik (www.regsol.be) waarin:

  • schuldenaren of hun advocaten hun aangiftes van faillissement of verzoek tot gerechtelijke reorganisatieprocedure kunnen indienen,
  • schuldeisers hun schuldvorderingen kunnen indienen en opvolgen,
  • alle betrokken partijen inzage kunnen vragen in een insolventiedossier,
  • minnelijke akkoorden buiten de gerechtelijke reorganisatieprocedure kunnen opgeladen worden

Door het inzetten van gebruikersgroepen en steering comitees hebben de beheerders van DPA-RegSol perfect voeling met de noden van al deze gebruikers en worden de functionaliteiten van het register regelmatig verbeterd en uitgebreid.

 

Binnen welk wettelijk kader werkt DPA-RegSol?

Faillissementswet van 1 december 2016 en Boek XX Insolventie van Ondernemingen (Wet van 11 augustus 2017)

Ingevolge de Wet van 1 december 2016 werd de bestaande Belgische faillissementswetgeving gewijzigd en gebeurt vanaf dan de afwikkeling van het faillissementsdossier elektronisch via DPA-RegSol.

Ingevolge de Wet van 11 augustus 2017 wordt, door de invoering van Boek XX in het Wetboek van Economisch Recht (WER), het register vanaf 1 mei 2018 verder uitgebreid en worden volgende functies opgenomen:

  • het digitaal indienen van de aanvraag faillissement, en de volledige proceduriële afwikkeling van het faillissement;
  • het digitaal neerleggen van het minnelijk akkoord dat werd afgesloten tussen een aantal partijen, en dit buiten de rechtbank en elke procedure;
  • het digitaal aanvragen van een gerechtelijke reorganisatieprocedure (minnelijk akkoord, collectief akkoord of overdracht) en de volledige proceduriële afwikkeling ervan.

    De relevante wetteksten vindt u hier:

Privacy Policy 

https://www.regsol.be/Home/Privacy