DPA-FAQ
Wat is DPA?
DPA ontwikkelt de nationale IT-projecten van de Orde van Vlaamse Balies en de Ordre des Barreaux francophones et germanophone via een gemeenschappelijke structuur. Alle gemeenschappelijke projecten vallen onder de noemer DPA en worden dan ook beheerd door die gemeenschappelijke structuur. DPA staat voor het Digital Platform for Attorneys en wil een centraal platform zijn waarlangs de advocaat op een veilige manier toegang heeft tot allerlei applicaties. DPA neemt de complexiteit over van rechtstreekse connecties en dient zo, ongeacht de gebruikte technologie aan ontvangerszijde, als doorgeefluik.
Het platform baseert zich op de actuele digitale tableaus van advocaten via “DPA One Source“, die de authentieke bron is van alle advocaten. Die dienst garandeert dat een advocaat effectief advocaat is en niet geschorst of geschrapt is.
Het platform fungeert ook als centrale component tot andere bronnen en of beroepsorganisaties, zoals met de . notarissen en gerechtsdeurwaarders
Wat was Diplad?
De algemene vergadering van de Orde van Vlaamse Balies besliste op 26 maart 2014 om de IT-diensten van de Orde van Vlaamse Balies onder te brengen in een aparte structuur. Op 19 december 2014 werd Diplad cv opgericht door de, toen 14, Vlaamse balies en de Orde van Vlaamse Balies. Diplad is een coöperatieve vennootschap. Alle Nederlandstalige Ordes van Advocaten en de Orde van Vlaamse Balies waren vennoot van de cv. Het bestuur van de Diplad werd waargenomen door zes bestuurders, twee benoemd door de balies, twee door de OVB en twee onafhankelijken. De algemene vergadering van Diplad bestond uit de stafhouders van de balies en de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies. De fondsen van Diplad waren afkomstig van achtergestelde leningen van de balies en leningen bij ING. Op 12 juni 2024 traden de OBFG en de Waalse Balies toe tot Diplad en veranderde de naam naar “DPA”, dat geleid wordt door een nieuwe raad van bestuur.